Lapas karte
Zemīte, pirmsskolas izglītības iestāde

Zemītes pamatskola starptautiskajā projektā “Ēdam atbildīgi”

29.09.2017 kur : Tukuma novada pirmsskolas izglītības iestāde "Zemīte"

latvia__copy.jpgAizvien svarīgāks kļūst jautājums gan par to, kādu iespaidu uz mūsu veselību, vidi

atstāj pārtika, ko ēdam, gan arī par pārtikas sadalījumu pasaulē - tās trūkuma un

pārprodukcijas paradoksu. Sākot apzināties atbildību par savu ķermeni, mūsu skolēni var sākt aizdomāties par pārtikas ietekmi uz vidi un cilvēku. Tāpēc šogad Zemītes pamatskolas skolēni, skolotāji un darbinieki ņem līdzdalību projektā „Ēdam atbildīgi!”. Projektā piedalās deviņas Eiropas valstis - Bulgārija, Horvātija, Čehija, Latvija, Malta, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija.

Mūsu skolā jau notika pirmais ražas nedēļas pasākums “Ēd veselīgi! Dzīvo laimīgi!”. Nedēļā pirms Miķeļiem zemītnieki vāca augļus un dārzeņus, veidoja miķelīšu izstādi, vides objektus “Latvju raksti” un pētīja augu garšas, to saderības, lai katrā klašu grupā un bērnudārzā pagatavotu sev mīļākos salātus. Šo rosību no malas vēroja Kāmja kungs  un Zemnieks- tie ir projekta  tēli, kas piedalās visās aktivitātēs. Pēc tam visi pēcpusdienā pulcējās skolas zālē, lai prezentētu savu veikumu, kā arī pastāstītu par izvēlēto produktu devumu veselības nostiprināšanā. Veselīgās salātu smaržas piepildīja visu skolu un tā vien kārdināja garšas kārpiņas. Salātu daudzveidība neatstāja vienaldzīgu nevienu, jo katrs varēja izvēlēties savu favorītu. Tā uz mēles tika “Vitamīnu bumba”, “Zaķīša gardums”, “Kāpostu un ābolu salāti”, “Kas dārzā?”, “Lielais vitamīns korejiešu gaumē”, “Veselības salāti Nr.1 un Nr.2”. Visi augi bija no pašu dārziem.

Piemēram, recepte “Svaigie kontrastu salāti”. Vajag: 500g svaigu kāpostu (tos smalki sagriezt ); 1 gb. svaigs gurķis un 1gb. marinēts vai skābēts gurķis, vēl ¼ šalotes sīpola ( visus smalki sakapāt). Sagatavot salātu mērci, samaisot 1 citrona sulu, ½ tējkaroti cukura un 3 ēdamkarotes olīveļļu; sāli pēc garšas. Sasmalcinātos dārzeņus samaisa ar sagatavoto mērcīti. Pārkaisa nomazgātas rozīnes, sauju saulespuķu sēklas un sasmalcinātus zaļumus ( pēc vēlēšanās). Garšīgi!

 Tā kā pārtika ir viena no mūsu pamatvajadzībām, šis temats ir nesaraujami saistīts ar daudzām vides tēmām visa mācību gada garumā.

Caur dažādām aktivitātēm un izglītojošiem materiāliem, skolā veicinās izpratni par efektīvu resursu izmantošanu, bioloģisko daudzveidību, klimata pārmaiņām, cilvēktiesībām un godīgu tirdzniecību; par šķietami attālinātām tēmām, kuras mēs varam ietekmēt pozitīvi vai negatīvi, mainot savus ēšanas paradumus.

 

Projekta “Edam atbildīgi” koordinatore  O.Tutiņa

printēt
dsc_5255.jpg dsc_5262.jpg dsc_5260.jpg dsc_5256.jpg dsc_5261.jpg dsc_5258.jpg dsc_5266.jpg dsc_5264.jpg dsc_5265.jpg dsc_5267.jpg dsc_5271.jpg dsc_5269.jpg dsc_5272.jpg dsc_5275.jpg dsc_5276.jpg dsc_5278.jpg dsc_5279.jpg dsc_5280.jpg dsc_5282.jpg dsc_5284.jpg dsc_5283.jpg dsc_5286.jpg dsc_5287.jpg dsc_5290.jpg dsc_5293.jpg
<>
back to top